Schrijf je Levenskunstdagboek

Ik wil je graag van harte welkom heten.

Als je je opgeeft voor de online cursus: Schrijf je levenskunstdagboek, zul je wekelijks op deze site terugkomen om je te laten inspireren tot het schrijven over een thema uit het levenskunstspel. De drie vragen die bij elke thema staan, zijn persoonlijk, verrassend en versterkend.

Je krijgt wekelijks toegang tot schrijfsuggesties en korte teksten die je zullen ondersteunen bij het schrijven.

Je schrijft thuis in jouw eigen tempo en op de tijd wanneer jij dat wilt. Als je een week geen tijd hebt, kun je het materiaal uitprinten: rechts op de pagina staat een ikoontje om de pagina uit te kunnen printen.

Heb vertrouwen in jezelf VO

Waarom de naam: Levenskunst-dagboek? 

Levenskunst heeft voor mij te maken met de kunst om gelukkig te zijn in en met ons leven zoals het is. Daarbij gaat het om een duurzame levensvoldoening.

Levenskunst heeft te maken met de vragen: hoe heb je plezier in het dagelijks leven?
Wat maakt je gelukkig? Hoe sta je in het leven: m.a.w. op welke manier ga je om met de omstandigheden die zich in je leven voordoen?

Klaprozen

Dit doet me denken aan de spin, die ik dagelijks tegenkom als ik de kippen voer. Ik moet elke morgen het web, dat de spin geweven heeft, aan de kant schuiven om erbij te kunnen, want het hangt precies voor de deur. En elke dag opnieuw is het web hersteld. De spin gaat onverstoorbaar door. Ik merk niets van boosheid of teleurstelling dat ik het web kapotgemaakt heb. Hij gromt niet als ik binnenkom, hij kijkt me niet kwaad aan… 
De spin doet wat hem te doen staat om zijn voedsel te vangen: elke dag weer maakt het een wonderschoon, ingenieus geweven web. Hij maakt zijn web, met toewijding en in alle rust, om het weer los te laten als het door wat voor omstandigheid dan ook, verloren gaat. Een vorm van levenskunst, alleen de spin doet het zonder bewustzijn, zonder opzet, zonder intentie…

Wij mensen hebben echter ons bewustzijn. Wij kunnen betekenis geven aan een gebeurtenis. En de betekenis die wij eraan geven heeft invloed op onze reacties, op onze gedachten en gevoelens. En anders dan de spin hebben wij een keus. Wij kunnen zelf kiezen hoe we met de veranderende omstandigheden in ons leven omgaan. Hóe we dat doen is afhankelijk van het antwoord dat we geven: welke betekenis we aan de omstandigheden geven.

Dit vraagt om levenskunst.

Levenskunst heeft dan ook te maken met het ontwikkelen van een levenshouding die ons én onze omgeving gelukkig maakt.
Als je levenskunst beoefent, betekent het niet dat je perfect moet zijn, dat je dit zomaar ineens moet kunnen. Het betekent veel meer dat je de intentie hebt om te groeien in de kunst om gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn is een houding van liefde voor het leven, van ja zeggen tegen het leven.
Niet omdat het volmaakt is, maar omdat je ondanks het feit dat het onvolmaakt is, de mógelijkheden kan zien...

Je zult schrijvenderwijs ervaren dat het levenskunstspel een inspirerend hulpmiddel is om een dagboek te schrijven die je levenskunst bevordert!

 

 

Log in

Log hier in om je Levenskunstdagboek te schrijven