Schrijf je Levenskunstdagboek

Op zoek naar je eigen schatkist - Een jaar lang schrijven naar aanleiding van de levenskunstthema’s van Anky

Ik wil het van harte aanbevelen aan andere mensen die jouw site bezoeken: schrijf over de thema’s van Anky’s levenskunstspel. Laat je leiden door de vragen op de kaarten, door de teksten op de site, en door wat je zelf tegenkomt als je begint te denken en ervaren over het thema van de week. Elk thema herbergt een schat, en als je de discipline op durft te brengen om het ene thema na het andere te verkennen, ben je eigenlijk bezig met het onderzoek naar je eigen schatten.

Ik geloof in een schatkist zowel in onszelf als om ons heen. Overal zijn ze voor het oprapen: mooie gedachten, troostrijke en inspirerende woorden, lieve gebaren, ondersteunende verhalen, mooie herinneringen. En als je de woorden kunt vinden om daar vorm aan te geven, geef je jezelf een prachtig geschenk.

Door het schrijven en het vormgeven van je eigen gedachten, groei je. Zo ervaar ik het tenminste.

Dus: schrijf, schrijf, schrijf! Vind je eigen vorm. Schrijf in je dagboek en maak er tekeningen bij. Schrijf brieven naar je tante of naar een lieve vriendin (liefst een die ver weg woont). Of maak elke week een collage bij het thema en schrijf daar een gedicht bij. Zoek citaten in kranten en tijdschriften, maak foto’s, doe gewoon waar je blij van word en geef zo vorm aan je eigen leven. Het maakt blij, het brengt in balans, het troost en helpt.

Als ik terugdenk aan een heel jaar schrijven naar aanleiding van jouw thema’s, en ook als ik terugblader in mijn klapper met de brieven rond de thema’s, dan word ik helemaal blij! Ik had mezelf geen beter cadeau kunnen geven.

Want wat was het leuk om elke week weer na te denken over het weekthema! Ik liep er mee rond, dacht er over na, praatte er met deze of gene over, en het thema vloeide soms ook weg in mijn werk en schrijfopdrachten. Als ik dan begon te schrijven, was dat in alle vrijheid, en met het plezier dat ik altijd weer kan ervaren als ik mijn gedachten onder woorden probeer te brengen. Het is heerlijk om te schrijven, dat wil zeggen: ik vind het heerlijk om te schrijven. Het thema gaf richting en diepte en via het thema kwam ik altijd wel weer uit bij mijn eigen grote levensthema’s in deze tijd van mijn leven.

Daarvoor Anky, wil ik je heel hartelijk danken! Ik heb er volop van genoten.

José Fransen

Log in

Log hier in om je Levenskunstdagboek te schrijven